Ten ślimak to prawdziwy twardziel wśród mięczaków! dosłownie nie dość że żyje w strefie przybrzeżnej (na co wskazuje jego nazwa), a co zmusza go do wytwarzania niezwykle twardej, odpornej na obtłukiwania skorupy, to jeszcze potrafi zadziwiająco długo żyć poza wodą, oraz wytrzymywać drastyczne zmiany zasolenia wody!
Ciekawa stronkę o tym ślimaku korespondującą z treścią tego posta znajdziecie tu
Dzięki dla Anety z forum przyroda za rozpoznanie mięczaka - TWARDZIELA !
Mieszkam w Irlandi i ten ślimak tutaj licznie wystepuje... a co najlepsze jest on całkiem smaczny. Dzisiaj miałem okazje go jeść. Sprzedawany jest w małych papierowych torebkach, ugotowany i posolony. Pozdrawiam. Marcin
OdpowiedzUsuńJakieś pytania: asoo1@wp.pl
dzięki za uzupełnienie mojej wiedzy, nie miałem pojęcia że jest jadalny.
OdpowiedzUsuńJak smakuje?
Ten ślimak to Littorina littorea, kiedyś szeroko rozpowszechniony w Bałtyku, pierwszy okres geologiczny Morza Bałtyckiego (Morze Litorynowe) wzięło swoją nazwę włąśnie od tego gatunku. We Francji bardzo popularny przysmak ( bigorneaux).
OdpowiedzUsuńDzięki Anonimie. dla mnie wszystkie takie informacje to przysmak i nie lada gratka.
OdpowiedzUsuńPrzy następnej okazji nie zawaham się uzupełnić o ślimaku informacji