Zasoby naturalne powinny być zużywane w taki sposób, by czerpanie natychmiastowych korzyści nie
pociągało za sobą negatywnych skutków dla istot
żywych, ludzi i zwierząt, dziś i jutro

papież Benedykt XVI

wtorek, 21 października 2008

Pobrzeżek - ślimak z fiordów - mięczak twrdziel!

Ten ślimak to prawdziwy twardziel wśród mięczaków! dosłownie nie dość że żyje w strefie przybrzeżnej (na co wskazuje jego nazwa), a co zmusza go do wytwarzania niezwykle twardej, odpornej na obtłukiwania skorupy, to jeszcze potrafi zadziwiająco długo żyć poza wodą, oraz wytrzymywać drastyczne zmiany zasolenia wody!




Ciekawa stronkę o tym ślimaku korespondującą z treścią tego posta znajdziecie tu

Dzięki dla Anety z forum przyroda za rozpoznanie mięczaka - TWARDZIELA !
Posted by Picasa

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Mieszkam w Irlandi i ten ślimak tutaj licznie wystepuje... a co najlepsze jest on całkiem smaczny. Dzisiaj miałem okazje go jeść. Sprzedawany jest w małych papierowych torebkach, ugotowany i posolony. Pozdrawiam. Marcin
Jakieś pytania: asoo1@wp.pl

makroman pisze...

dzięki za uzupełnienie mojej wiedzy, nie miałem pojęcia że jest jadalny.
Jak smakuje?

Anonimowy pisze...

Ten ślimak to Littorina littorea, kiedyś szeroko rozpowszechniony w Bałtyku, pierwszy okres geologiczny Morza Bałtyckiego (Morze Litorynowe) wzięło swoją nazwę włąśnie od tego gatunku. We Francji bardzo popularny przysmak ( bigorneaux).

makroman pisze...

Dzięki Anonimie. dla mnie wszystkie takie informacje to przysmak i nie lada gratka.
Przy następnej okazji nie zawaham się uzupełnić o ślimaku informacji